Agora | ΑΓΟΡΆ

Niet ver van de Akropolis ligt de Atheense Agora. Niet te verwarren natuurlijk met de Romeinse Agora, die je elders in de stad vindt. De Agora van Athene is een uitgestrekt terrein, waar eeuwenlang het commerciële en publieke hart van de stad te vinden was. Het woord 'ἀγορά' betekent dan ook 'vergaderplaats, markt'. Op deze agora vond het publieke leven van Athene plaats. Militaire discussies, politieke redevoeringen en gesprekken tussen Atheense burgers waren hier van alle dag. Denk ook aan filosofen als Aristoteles, Sokrates en Plato. Volgens de legende zou Plato hier voor het eerst Sokrates hebben horen spreken. Later kreeg het ook een marktfunctie, waar van alles te koop was: schoenen, kleding, vis, fruit, juwelen, kookwaar, maar ook slaven.

 

In tegenstelling tot de Akropolis is op de Agora lang niet alles gerestaureerd. Belangrijke plekken hier zijn de Tholos en het Bouleuterion. Beide plekken zijn van cruciaal belang in de Atheense democratie. De Tholos was de plek waar de 'πρύτανις', de leidende figuren van de Atheense regering, samen kwamen om te eten - natuurlijk op kosten van de Atheense bevolking. 's Nachts verbleven zeventien prytanen dan ook bij de Tholos, mocht er een noodgeval zijn dat bestuurlijke aandacht vroeg. Het Bouleuterion was de plek waar de Atheense senaat, ofwel 'Βουλή' samen kwam. Deze Raad van 500 eigende zich, door allerlei gebeurtenissen, een steeds grotere rol toe, zeker tijdens de regeerperiode van Perikles. De boulè vergaderde bijna iedere dag en bereidde wetten voor, die vervolgens naar de volksvergadering gestuurd werden. Als de volksvergadering de wetten of decreten goedkeurde, was het aan de boulè om ervoor te zorgen dat deze goed uitgevoerd werden. 

 

Twee gebouwen zijn duidelijk nog zichtbaar, te beginnen met de Stoa van Attalos. Rond 150 v.Chr. werd de Stoa gebouwd, volledig uit marmer. Het was een cadeau van Koning Attalos II van Pergamon (huidig Turkije, de regio rond Edremit), vermoedelijk als dank voor de opleiding die hij in Athene genoten had. Het Hellenistische bouwwerk werd in 267 n.Chr. volledig verwoest. De restauratie vond plaats in de jaren '50 van de vorige eeuw, toen Amerikaanse architecten de Stoa van Attalos weer volledig wilden opbouwen. De Amerikanen wilden met de wederopbouw laten zien hoe de Stoa er vroeger uit gezien moet hebben. Enkele oude stenen zijn gebruikt in de wederopbouw, maar veel is ook nieuw. In de nieuwe Stoa vind je enkele kunstwerken en archeologische vondsten van de Agora.

 

 

Het tweede bouwwerk is de Tempel van Hephaistos, ook wel Hephaisteion genoemd, Deze tempel is een van de best bewaarde tempels uit de Griekse oudheid. De reden dat het Hephaisteion zo goed bewaard gebleven is, ligt in het feit dat het gebouw altijd een belangrijke functie gehad heeft. Bijna twaalf eeuwen lang (tot 1834) werd de tempel gebruikt als kerk. Je ziet de Tempel van Hephaistos bovenop een heuveltje op de Agora liggen. Eenmaal daar aangekomen zul je zien dat het plafond volledig zwart is. Dit komt door jarenlange luchtvervuiling. In de tempel stonden vroeger bronzen beelden van Athena en Hephaistos, wat te verklaren is aan de hand van de mythe van Erichthonios. Deze Erichthonios zou een van de eerste koningen van Athene geweest zijn. Sommige verhalen zeggen dat hij geboren werd uit Gaia, moeder aarde, maar een andere mythe vertelt het verhaal van Hephaistos en Athena. Toen Athena namelijk Hephaistos bezocht om hem om wapens te vragen, probeerde hij haar te verleiden. Ze deed een poging te vluchten, maar Hephaistos wist haar tegen te houden en te verkrachten. Tijdens het gevecht belandde er wat zaad van Hephaistos op de dij van de maagdelijke Athena. Dit veegde ze weg met wat wol en gooide het op de grond, waaruit Erichthonios geboren werd.