Nafplio | ΝΑΎΠΛΙΟ

De Grieken zijn lang niet onafhankelijk geweest. Pas rond 1820 begon er een Griekse onafhankelijkheidsstrijd tegen de Ottomaanse heersers. Deze strijd werd gevoerd onder leiding van Ioannis Kapodistrias, een geleerde van het eiland Korfoe en Russisch minister van Buitenlandse Zaken. Onder zijn leiding werd in 1830 de onafhankelijkheid van Griekenland bevestigd. Hij werd dan ook de eerste president van de nieuwe staat. Kapodistrias beet zich vast in orde en structuur - dat was voor hem een basisbehoefte van de totaal verarmde Griekse staat, die vierhonderd jaar lang onder Ottomaans bewind had gestaan. Deze houding leverde hem nogal wat vijanden op: In 1831 werd hij op straat in Nafplio vermoord.

 

Nafplio speelde in de onafhankelijkheidsstrijd een grote rol. Onder leiding van de vrouwelijke scheepscommandant Laskarina Bouboulina werd Nafplio als eerste Griekse stad bevrijd van de Ottomaanse bezetter. Hierdoor werd de stad het centrum van het Griekse verzet. De eerste jaren na de oorlog werd Nafplio dan ook de hoofdstad van het nieuwe Griekenland, tot Koning Otto I zijn residentie naar Athene verplaatste.

 

Opvallend aan Nafplio is de stijl in het centrum. De stad doet bijna Italiaans aan, maar heeft ook wel iets weg van Zuid-Frankrijk. Langs de boulevard, waar je de Middellandse Zee ziet liggen, staan palmbomen en het centrum is bestraat met marmer. De huizen doen Italiaans aan, vooral door de invloed van de Venetianen. Tegenwoordig is Nafplio een lief provinciestadje, waar veel toerisme is, door de nabijgelegen steden Mycene, Tyrins en Epidauros. In de stad zelf zien we het fort Palamidi op een heuvel liggen.