Een Grieks menu

De Griekse keuken is wereldberoemd. Wie kent er niet de beroemde gerechten van de afhaalgriek? Die gerechten kennen ze in Griekenland zeker ook, maar toch zul je verschillen proeven. Toch is de Griekse keuken meer dan veel gegrild vlees. Op het onderstaande menu zie je de belangrijkste Griekse gerechten. Kun jij aan het eind van deze reis alle gerechten afvinken door ze allemaal te proeven? We dagen je uit!

Dolmadakia (Ντολμαδάκια)

Grieken zijn er dol op, maar wij kennen dit voorgerecht wat minder goed: Wijnbladeren, gevuld met rijst en gehakt. Vaak geserveerd met een frisse citroensaus. Soms worden ze warm geserveerd, soms koud, maar lekker zijn ze altijd!

 

tzatziki (Τζατζίκι)

Een bekende Griekse dip. Griekse yoghurt wordt gekruid met knoflook, peterselie en/of munt en geserveerd met wat olijfolie.  Eigenlijk mag tzatziki bij geen enkele Griekse maaltijd ontbreken. Deze zou iedereen moeten kunnen afvinken op de lijst (tenzij je allergisch bent, natuurlijk...)

 

Choriatiki salata (Χωριάτικη σαλάτα)

De Grieken doen over hun salades niet zo moeilijk. Komkommer, tomaat en rode ui worden grof gesneden, daar komt wat verkruimelde feta (of gewoon een dikke plak) en verse olijven bij, en klaar is de Griek! Vaak bestaat de dressing uit gedroogde oregano en olijfolie. Deze salade heet de boerensalade, ofwel Choriatiki salata.

 

Moussaka (Μουσακάς)

Nog zo'n bekend Grieks gerecht. Een traditioneel familiegerecht, waar oma de hele dag mee bezig kon zijn. Oneerbiedig zou je dit een Griekse lasagne kunnen noemen: laagjes aubergine, kruidige tomatensaus met gehakt en aardappel wisselen elkaar af. Bovenop vinden we bechamelsaus met kaas.

 

Spanakopita (Σπανακόπιτα)

Grieken houden van filodeeg. Dit dunne, breekbare broertje vervangt hier vaak het vette bladerdeeg. Grieken houden ervan om dit deeg te vullen met spinazie en feta. Deze hartige taart noemen ze Spanakopita en kan gegeten worden als voorgerecht, maar ook als lichte hoofdmaaltijd of als lunch. De Grieken doen er niet zo moeilijk over, als je er maar van geniet, want het kost wel wat tijd om dit gerecht te bereiden. Feta, een belangrijk ingrediënt, mag overigens alleen in Griekenland gemaakt worden - anders heet het 'witte kaas'.

 

Pita met Gyros (Πίτα με γύρο)

Moeten we nog vertellen wat dit is? Dunne, geschaafde reepjes gekruid vlees worden in een broodje geserveerd, meestal met knoflooksaus (of tzatziki) en wat rauwkost. In Griekenland is het gebruikelijk om ook wat frietjes in je pita met gyros te krijgen. Niet te missen in Griekenland. Naast alle prachtige architectuur en archeologie is de gyros misschien wel het meest beroemde product van Griekenland. Op elke straathoek in Athene kun je wel een 'Pita gyro' scoren. Overigens is wel de tip om niet op de toeristenplekken te lunchen - de smaken hier zijn net als in Nederland. Zoek een plek waar veel locals zijn, daar vind je de betere, authentiekere gyros. Misschien is hier eerder de tip om er juist niet te veel van te eten en ook eens wat anders te proberen...?

 

Souvlaki (Σουβλάκι)

Natuurlijk mag ook dit stukje vlees niet ontbreken. Bij elke afhaalgriek is het een populaire keus, maar in Griekenland weten ze pas echt hoe dit moet: Een gegrilde spies met kip, varkens-, of rundvlees. (Waarschuwing: een souvlaki kan ook met lever gemaakt worden - gelukkig zijn menukaarten vaak ook in het Engels beschikbaar). Je souvlaki wordt, net als de gyros, soms in een pitabroodje gewikkeld (niet opengesneden dus, zoals in Nederland vaak gebeurt...).

 

Calamari (Καλαμαράκια τηγανητά)

Als je meer van vis en schaal-/schelpdieren houdt, is calamari een goede optie. Deze inktvisringen worden gepaneerd of gedoopt in een beslagje en vervolgens gefrituurd. Grieken doen dit overigens ook met mosselen. Serveren met knoflooksaus en je hebt supervers, Grieks fastfood.

 

Yoghurt met honing (Γιαούρτι με μέλι)

Of het nu bij het ontbijt is of als dessert, de Grieken maak je blij met yoghurt. Niet alleen om tzatziki van te maken, maar ook als zoet gerecht. De yoghurt wordt geserveerd met (echte Griekse, natuurlijk) honing en vaak wat walnoten. Let op: Griekse yoghurt is veel en veel dikker dan de yoghurt die wij kennen!

 

Baklava (Μπακλαβάς)

Net als bij de gyros, hier meteen de tip om er niet te veel van te eten... Baklava is een gerecht dat door het hele Midden-Oosten gegeten wordt. In Griekenland worden traditioneel 33 laagjes deeg gevuld met noten (vaak walnoten of pistachenoten) en na het bakken overgoten met suikersiroop. De 33 komt van de leeftijd waarop Jezus Christus gestorven zou zijn. Al met al is de baklava een plakkerig, mierzoet, maar oh zo lekker hapje!