Osios Loukas | ὍΣΙΟΣ ΛΟΥΚΆΣ

In Griekenland hangen de mensen een ander geloof aan dan wij in Nederland. Het gaat daarbij om het Grieks-Orthodoxe geloof, wat door bijna 90% van de Grieken aangehangen wordt. Waar Nederlandse protestante kerken erg sober zijn, zijn katholieke kerken al iets meer gedecoreerd. Ook zij staan echter in schril contrast met Grieks-Orthodoxe kerken, waar de kleur goud en het gebruik van iconen grootschalig wordt toegepast. Een van de mooiste Byzantijnse, Grieks-Orthodoxe bouwwerken is het klooster van Osios Loukas, de Gelukzalige Lucas.

 

Loukas werd in 896 n. Chr. geboren in de buurt van Kastri, bij Delphi, als zoon van arme boeren. Na enkele rondzwervingen vestigde hij zich op de berg Helikon en besloot hij een kluizenaarsleven te leiden. Met enkele volgelingen bouwde hij op de berg enkele kloostercellen en een klein kerkje. Tijdens zijn leven werden er verschillende bijzonderheden vastgelegd over Loukas. Zo zou hij geregeld in graven slapen om zichzelf te herinneren aan de dood en zou tijdens een droom een engel met een weerhaak de vleselijke lusten uit hem verwijderd hebben. Als genezer zou hij verschillende wonderen verricht hebben in zijn nieuwe klooster. Ook deed Loukas voorspellingen over politieke en militaire gebeurtenissen. Hij trok de aandacht van de Byzantijnse keizer door te voorspellen dat keizer Romanus het eiland Kreta zou heroveren voor de Byzantijnen. Door deze voorspelling besloot keizerin Theophano I dat de kerk prachtig voltooid diende te worden. Kunstenaars uit Constantinopel (nu Istanbul) werden aangetrokken om het bouwwerk af te maken na de dood van Loukas in 953 n. Chr. Hij bleef vereerd worden in dit klooster. Zijn stoffelijk overschot ligt in een glazen kist in de hoofdkerk. 

 

Deze hoofdkerk, de Katholikón, dateert uit 1840. Op het plafond zien we gouden schilderingen en een afbeelding van Jezus Christus. Het kloostercomplex werd in de loop der jaren erg rijk, doordat men geloofde te kunnen genezen als je naast de relieken van de Gelukzalige Loukas zou slapen. In het complex, dat tegenwoordig een hotspot is voor toeristen, zijn ook de slaapcellen van de monniken en priesters te zien. Wel belangrijk is het om te onthouden dat, ondanks het toerisme als belangrijkste inkomstenbron, er nog steeds duidelijke regels gelden in Osios Loukas. Zo wordt van vrouwen verwacht dat schouders en knieën bedekt zijn. Voor bezoekers met kortere kleding, hangen er rokken en vesten klaar. Voor heren zijn de regels iets minder streng, maar wordt er wel verwacht dat er respectvol omgegaan wordt met het klooster.