Witte Toren | ΛΕΥΚΌΣ ΠΎΡΓΟΣ

De Witte Toren (Lefkos Pyrgos) is in Thessaloniki de meest bekende bezienswaardigheid. Gesitueerd aan de Egeïsche Zee staat deze kalkwitte toren, met een Griekse vlag bovenop. De toren stamt uit de vijftiende eeuw (1430) en werd door de Ottomanen gebouwd. Zij gebruikten de toren als verdediging voor de stad. De toren was een toevoeging aan de acht kilometer lange stadsmuur, waar al twee torens stonden. De oorspronkelijke naam was 'Toren van Kalamaria'

 

In 1866, enkele decennia na de Griekse onafhankelijkheidsstrijd bleek een verdedigingsmuur niet langer nodig voor de stad Thessaloniki. De regio Macedonië was nog bijna een eeuw (tot 1913) in handen van de Ottomanen. De toren stond vanaf de sloop van de stadsmuur moment alleen. Al jaren werd de toren ook gebruikt als gevangenis, voornamelijk voor politieke gevangenen, vergelijkbaar met het Bastion Miltiades op de Palamidi in Nafplio. De toren kreeg in deze tijd verschillende bijnamen, te weten 'Rode Toren' en 'Toren van de Genitsaroi'. Beide namen refereren aan de gruwelijke executies die hier plaatsvonden. De meest beroemde executie stamt uit 1826, toen de Ottomaanse sultan hier een groep Jennitsaren (Genitsaroi in het Grieks) liet vermoorden. De Jennitsaren waren een elitekorps van het Ottomaanse leger. Zij besloten in opstand te komen tegen de sultan en zijn regime. Van de 135,000 Jennitsaren overleefden slechts weinig de barbaarse vervolging door de sultan. Bij de toenmalige Rode Toren stierven veruit de meesten door onthoofding. 

 

Sultan Abdul Hamid II had nogal wat last van de Rode Toren. De toren kreeg (logischerwijs) een bloederig en vervelend imago. Met zijn prominente plek in de stad was het PR-technisch een nachtmerrie voor de Ottomaanse sultan. Hij besloot eigenhandig dat de toren een nieuwe functie moest krijgen. De gevangenis werd opgeheven en de toren werd, als symbool voor de onschuld, vrede en puurheid wit gekalkt.  Net na het begin van de twintigste eeuw werd de mantelmuur om de Witte Toren gesloopt. Tegenwoordig wordt er in het museum een collectie Byzantijnse kunst bewaard. Via een wenteltrap kun je boven in de toren komen.