Thermopylae | ΘΕΡΜΟΠΎΛΑΙ

Tijdens de Tweede Perzische Oorlog vond bij Thermopylae een van de beroemdste veldslagen uit de geschiedenis plaats. In 480 v. Chr. vocht het Griekse leger, een Spartaanse militie van 4000 tot 7000 man onder leiding van de legendarische Leonidas I van Sparta een veldslag uit met Xerxes I van Perzië. 300 van de mannen van Leonidas kwamen uit Sparta, de overigen waren geronselde soldaten uit de buurt. Het Perzische leger was ietsje groter dan het Griekse leger: Volgens de overlevering kwamen 2.641.610 Perzische soldaten de Spartanen verblijden.

 

Toch wist Leonidas met zijn troepen de pas bij Thermopylae enkele dagen te houden. Vanuit de heuvels konden zij de vlakte van Thermopylae goed bewaken. De pas was namelijk zo smal, dat er slechts twee strijdwagens tegelijk doorheen konden. Leonidas verdedigde de pas volgens het Spartaanse oorlogsmotto 'Kom terug met dit schild of erop' - ofwel: Kom niet terug als je verliest. Win, of sterf.

Door het verraad van de Griekse Ephialtes, die overliep naar de Perzen en hen vertelde over een tweede bergpas, wist Xerxes de linies van Leonidas te doorbreken. Na een gruwelijke veldslag marcheerde hij met zijn, weliswaar verzwakte, leger Centraal-Griekenland binnen. Xerxes wist zijn overwinning te boeken door via de tweede bergpas de Grieken in de rug aan te vallen. Slechts twee Griekse soldaten overleefden de slag en Centraal-Griekenland, inclusief Athene, viel in de handen van de Perzen.

In 1955 werd er op de plek van de slag, die nu lang niet meer zo smal is als in 480 v. Chr., een bronzen standbeeld opgericht ter nagedachtenis aan Leonidas. Op het standbeeld staat de inscriptie "ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ", wat vertaald moet worden met "Kom ze maar halen". Dit was het antwoord van Leonidas toen Xerxes hem aanbood de Spartaanse levens te sparen als ze hun wapens in zouden leveren. De naam Thermopulae betekent 'warme poorten'. Aan de overkant van de weg (gezien vanaf het monument) ontspringen namelijk vulkanische bronnen.